Page 1 of 1

Video: Lesson 2 - Addressing modes on the 6502

Posted: Tue Apr 23, 2019 12:58 pm
by akuyou
https://youtu.be/nOPI0Xbj_Yc

www.chibiakumas.com/6502/#Lesson2

The 6502 has very few registers - but it makes up for this with a mind boggling number of addressing modes!

You won't need them all at first, but you should at least understand what they all do - lets see some examples of how they work!

Lets try them all out with some simple examples!

Re: Video: Lesson 2 - Addressing modes on the 6502

Posted: Thu May 23, 2019 5:18 am
by Super_Maryo_53
Hey @Akuyou, i commented on this lessons video today, about having problems running the program through the BBC emulator and i was thinking asking here would be better.
so when i try to run the lesson prog (the test data,the chunk code and example 8), it loads up correctly for a split second then goes to this: https://imgur.com/gallery/7KPvm5F
i haven't changed any of the code and i have re-downloaded the devtools; so i think it might be because i am using win 10. But i don't really know. :|
Anyway, any help would be amazing.

Re: Video: Lesson 2 - Addressing modes on the 6502

Posted: Thu May 23, 2019 8:54 am
by akuyou
Yes, the same problem is happening my end too... it looks like a bug has crept in somewhere in the 'Monitor' code...

This should only take an hour or two to figure out... give me a moment!

Re: Video: Lesson 2 - Addressing modes on the 6502

Posted: Thu May 23, 2019 9:46 am
by akuyou
Ok, I think I got it sorted... please re-download the sources file:
http://www.chibiakumas.com/6502/sources.7z

Technical bit - no need to worry about this!

I've added some more code to the common functions, and it meant the code of the example was using the areas as the 'test writes'... so the test code was corrupting the functions of the code!

I've changed the start address from $1000 to $0200, which makes enough space for the problem no longer occur

Re: Video: Lesson 2 - Addressing modes on the 6502

Posted: Fri May 24, 2019 6:47 am
by Super_Maryo_53
Hey Akuyou, i just got a chance to try out the new source and i'm still having the same problem :cry:
Although it's now lasting a few more seconds before going into the black screen, so now i can actually see the code in action .
I have moved on to the other lessons, since this one is more about the theory and i haven't come across any problems yet :)
Thanks again for your help and hard work! It has helped a lot.